Ana Sayfa Makaleler Parafon Nedir, Nasıl Kullanılır? Parafon Ne İşe Yarar?

Parafon Nedir, Nasıl Kullanılır? Parafon Ne İşe Yarar?

0
Parafon Nedir, Nasıl Kullanılır? Parafon Ne İşe Yarar?

Parafon Nedir?

Kas ağrılarının tedavisinde akla gelen en etkili ilaçların arasında olan Parafon, tablet formu ile dikkat çekiyor. İçeriğinde kas gevşetici özelliklerinin bulunduğu bu ilaçta ek olarak parasetamol bulunuyor. Ağrıların kesilmesini ya da şiddetinin azalması amaçlanmaktadır. Bu özelliklere sahip olan Parafon, iskelet hastalıkları sebebi ile yaygın olarak doktorlar tarafından reçete edilmektedir.

Herhangi bir ilacı ne sıklıkla ve hangi dozda kullanmanız gerektiğini, en iyi doktorunuz ve eczacınız size tavsiye edecektir. Rahatsızlığın şiddeti, diğer hastalıkların varlığı, tedaviye verilen yanıt, yaş ve kilo gibi kişiselleştirilebilen faktörler, bazı ilaçlarda kişiye özgü dozaj gereksinimini etkileyebilir. Bu nedenle, ilacınızın kullanım süresi ve dozu konusunda eczacınızın veya doktorunuzun önerilerinin kesin olduğunu unutmayın

Parafon Neden Kullanılır?

Eğer doktorunuz ilaç olarak Parafon yazdıysa, yakın zamanda bel, boyun ağrısı ya da boyun tutulması gibi bir takım iskelet kası rahatsızlıklarından şikayetçi olmanız gerekiyor. Parafon adlı bir ilaç, iskelet kaslarını etkileyen bel ağrısı, boyun tutulması, kollar, omuzlar ve diğer iltihabi veya travma kaynaklı kas rahatsızlıkları ile tendon sorunlarının tedavisinde kullanılır. Parafon tabletin sıkça reçete edilmesinin nedeni, içeriğinde klorzoksazon (250 mg) ve parasetamol (300 mg) adlı iki etken maddenin bulunmasıdır. Parasetamol, ağrıları hafifletmeye yardımcı olurken, klorzoksazon kasları gevşeterek spazmları giderir. Bu iki madde bir araya geldiğinde, fizik tedavi veya istirahat sürecinde hastanın şikayetlerini hafifletmekte etkili bir kombinasyon oluşturur.

Bu ilacın içerisinde pek çok etken maddeler bulunuyor. Bunlardan bazıları buğday gluteni, magnezyum stearat, mısır nişastası, aerosol OTB ve indigo karmindir.

Parafon Zararlı Bir Ağrı Kesici Mi?

Parafon gibi ağrı kesicilerin kullanımı, özellikle doktor tavsiyesi ve reçetesi olmadan yapıldığında riskli olabilir. Parafon, içeriğinde bulunan klorzoksazon ve parasetamol ile kas gevşetici ve ağrı kesici etkilere sahip bir ilaçtır. Bu ilacın doğru dozda ve doktor kontrolünde kullanılması önemlidir.

Parafon veya herhangi bir ilacın zararları, yanlış kullanım, aşırı doz veya yan etkilerin ortaya çıkması gibi durumlarda artabilir. Özellikle karaciğer ve böbrek rahatsızlığı olan kişilerin bu tür ilaçları kullanmadan önce doktorlarına danışmaları önemlidir.

Herhangi bir ilaç kullanmadan önce doktor tavsiyesi almak, yan etkileri ve olası riskleri azaltmak için en güvenli yaklaşımdır. Parafon veya başka bir ağrı kesiciyi kullanmadan önce mutlaka bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçilmelidir. Aksi durumda ciddi sağlık sorunları yaşayabileceğiniz konusunda uyarmak istiyoruz!

Parafon Nasıl Kullanılır?

Parafon tabletin başlangıç dozu tipik olarak günde 3-4 kez iki tablet şeklinde önerilir ve ilerleyen dönemlerde günde 3-4 kez bir tablet şekline düşürülebilir. 12 yaşın altındaki çocuklar için kullanım tavsiye edilmez. Yaşlılar ve ergenler için özel bir dozaj programı belirlenmemiş olup yetişkinlerle aynı şekilde kullanılabilirler.

İlaç dozunu unuttuğunuzda, telafi etmek için çift doz almayın. Normal dozaj programınıza diğer kullanım saatinden itibaren devam edin. Ancak, ilaçların ne sıklıkta ve hangi dozlarda kullanılması gerektiği konusunda en iyi rehber, doktorunuz ve eczacınızdır. Rahatsızlığın şiddeti, başka hastalıklar, tedaviye verilen yanıt, yaş ve kilo gibi bireysel faktörler, ilaçların kişiye özel dozaj gereksinimini etkileyebilir. Bu nedenle, ilaç kullanım süresi ve dozajı konusunda doktorunuzun veya eczacınızın talimatlarının kesin olduğunu unutmamak önemlidir!

Parafon Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Parafon kullanırken, dikkat etmeniz gereken birtakım önemli noktalar bulunmaktadır. Her şeyden önce bu ilaç, içerisinde buğday gluteni bulundurmaktadır. Eğer çölyak hastalığınız varsa bu ilacı asla kullanmayın. Zaten doktorunuz bu konuda sizleri bilgilendirecektir. Bunun dışında Parafon kullanırken dikkat etmeniz gerekenler şu şekilde:

  • Parafon, içeriğinde buğday gluteni bulunduran bir yardımcı madde içerir. Buğday, arpa, çavdar gibi tahıllara karşı duyarlılık veya Çölyak hastalığı gibi bir rahatsızlığınız varsa, bu ilacı kullanmamalısınız.
  • Alkol içeren içecekler, Parafon’un etken maddelerinden biri olan parasetamolün karaciğer üzerinde olumsuz etkilere yol açma riskini artırabilir. Bu nedenle alkollü içeceklerle Parafon kullanmamalısınız.
  • Karaciğer veya böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarınız varsa Parafon kullanmamanız gerekebilir.
  • 12 yaşın altındaki çocuklarda Parafon’un güvenilirliği test edilmediğinden, bu yaş grubunda kullanımı önerilmez.
  • Parafon tabletin baş dönmesi, uyuşukluk, sersemlik ve uyku hali gibi yan etkileri olabilir. Bu nedenle bu ilacı kullanırken araç kullanma veya makine işletme yeteneğiniz etkilenebilir.
  • Düzenli olarak kullandığınız başka bir ilaç varsa, doktorunuzu veya eczacınızı bu konuda bilgilendirmelisiniz.
  • Bilinen bir alerjiniz varsa veya daha önce ilaçlara karşı alerjik reaksiyon yaşadıysanız, Parafon’u kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.
  • Son kullanma tarihi geçmiş Parafon’u kesinlikle kullanmamalısınız.

Parafon Tablet Yan Etkileri Neler? Yan Etkisi Var Mı?

Parafon tabletin birtakım yan etkilerinin olabileceği unutulmamalıdır. Öncelikle bu yan etkilerinin büyük bir kısmı geçici olup hafif yan etkiler olarak tanımlanmaktadır. Ancak bunun dışında çok nadir de olsa ağır etkiler görülebilir. Bu durumda mutlaka doktorunuzla iletişime geçmeniz önerilmektedir.

Parafon tablet kullanımı sırasında uyuşukluk, sinirlilik, iştah kaybı, huzursuzluk, baş dönmesi, sersemlik, aşırı uyku hali, yorgunluk, mide rahatsızlığı, kabızlık, ishal veya baş ağrısı gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. Ayrıca, Parafon tabletlerin kullanılması idrarın koyulaşmasına neden olabilir, ancak bu etki zararlı değildir ve ilacı kesildiğinde kendiliğinden kaybolur.

Eğer devam eden mide bulantısı veya kusma, mide veya karın ağrısı, sararmış gözler veya cilt, zihin karışıklığı, siyah veya kanlı dışkı, kahve telvesine benzer kusma, kolay morarma veya kanama, enfeksiyon belirtileri (ateş, boğaz ağrısı gibi) gibi yan etkiler yaşıyorsanız, ilacı kullanmayı bırakmalı ve derhal doktorunuza bildirmelisiniz.

Burada listelenmeyen diğer olası yan etkiler için doktorunuzla veya eczacınızla iletişime geçmelisiniz, çünkü bu liste Parafon tabletin tüm yan etkilerini içermeyebilir.

Parafon Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Parafon’un aktif bileşeni olan klorzoksazon, insan vücudunda genellikle ilk yarım saat içinde kanda belirgin hale gelir ve ağız yoluyla alındıktan sonra yaklaşık 1 ila 2 saat içinde en yüksek seviyelere ulaşır. Bu da, ilacı aldıktan 30 dakika ila 1 saat sonra etkilerini hissetmeye başlayabileceğiniz anlamına gelir.

Hamilelik ve Emzirme Dönemlerinde Parafon Tablet Nasıl Kullanılır?

Hamilelik ve emzirme dönemlerinde ilaç kullanımına çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Konuya ilişkin yeterli çalışma bulunmadığını söylememiz gerekiyor. Hamilelikte ve emzirme döneminde Parafon’un etkileri ile ilgili yeterli klinik kanıt bulunmamaktadır. Bu nedenle, hamilelik sürecindeki kadınların ve emziren annelerin Parafon kullanmamaları önerilir. Ancak, gerçekten gerekli olduğu durumlarda, uzman bir hekim tarafından risk ve fayda değerlendirmesi yapılıp reçete edilebilir.

Parafon Fiyatı

Parafon fiyatı her yıl güncellenmektedir. Fiyata ilişkin en doğru bilgiyi eczacınızdan alabilirsiniz. Ancak güncel olarak Parafon 300 mg 20 tablet fiyatı 56 TL olarak bilinmektedir.

Parafon Nasıl Saklanır?

Her ilacın kullanım ömrünün uzun olması için saklama koşullarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Parafon 300 mg 20 tabletin saklanma şekli diğer ilaçlarla aynıdır. Direkt güneş ışığı görmeyen ve sıcaklık 25 derece altında olduğu yerlerde saklamanız gerekiyor. İlacı kesinlikle dondurmayın. Çocukların da ulaşamayacağı yerlerde saklayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz